Vanliga frågor

Frågor och svar. Finner du inte svaret här? Mejla oss gärna så försöker vi besvara din fråga.

Varför gör ni en kreditprövning?
Vi skickar ut produkter av stort värde till dig och därför görs en kreditkontroll vid din första beställning, om du valt faktura som betalningssätt. Vid varje kreditkontroll skickas en kopia till dig med den begärda informationen.
 Hur kan man handla ert kött om man inte beställer en köttbox?
Utöver köttboxarna, som finns i flera storlekar och varianter, säljs vårt kött styckvis i ett antal butiker runt om i Västsverige. Självklart hittar du även vårt kött på menyn i ett antal utvalda restauranger och storkök.
 

Butiker och restauranger
 

Är du butik, restaurang eller storkök och intresserad av att köpa vårt kött? Hör då av dig till Daniel för mer information:
 

Kontakta oss
 Jag är ny kund, hur gör jag?
När du valt dina produkter, leveranssätt samt betalningsmetod fyller du i din mejladress och ditt postnummer. Är du kund sen tidigare kommer dina sparade uppgifter upp automatiskt. Om nu är ny kund blir du ombedd att fylla i även den resterande delen av dina kontaktuppgifter. Nästa gång du handlar behöver du dock bara fylla i din mejladress och ditt postnummer.
 Kan jag få leverans där jag bor?
När du handlar i vår webbshop levererar vi i dagsläget dina varor till ett antal utlämningsställen i södra Sverige. I Stockholm erbjuder vi också hemleverans (kommer snart till fler platser). Nedan hittar du den fullständiga listan över våra utlämningsställen. Leveransdatum för respektive utlämningsställe ser du endast i kassan när du checkar ut. OBS! Boxarna kommer inte till Postens utlämningsställen.

Om du har tips på nya utlämningsställen i närheten av där du bor kontakta då Johanna via mejl eller vår chat.

Till listanVad ska jag göra när jag har fått hem min box?
Det är viktigt att försöka hålla kylkedjan så långt som möjligt. Vi tar ansvar för att kylkedjan har varit obruten tills dess att du hämtar ut din köttbox. Därifrån är det viktigt att du så snart som möjligt tar köttet till ett kylskåp.
Nötfärsen är bra att frysa ner så snabbt som möjligt. Detaljerna, å andra sidan, blir bara bättre om de får ligga i kylskåpet. I ett kylskåp som håller +4 grader kan man gott låta detaljerna fortsätta möra i vakuumförpackningen fram till bäst före-datumet. Därefter kan man antingen frysa ner eller tillaga köttet.
Fryst kött håller i regel i 9–12 månader beroende på hur kallt det är i frysen. Upptining bör för bästa resultat ske långsamt, gärna i kylskåp.
 Hur reklamerar jag en köttbit?
Om du vill reklamera en köttbit ser vi helst att du sparar hela plastförpackningen inklusive etikett. Om du av någon anledning inte vill spara den, är det avgörande att du skrivit upp och sparat följande information: refererensnummer (på etiketten kallat "Ref.nr:") med alla siffror, packdag och inköpsställe. Detta, för att vi skall kunna spåra köttbiten och säkerställa vad som har hänt. Har du inte dessa uppgifter, kan vi tyvärr inte godta reklamationen.
 Hur betalar jag?
Du kan betala med faktura eller betalkort. Väljer du faktura skickas den som pdf till den mejladress du registrerat. Fakturan anländer då några dagar efter leveransen och du har 10 dagar på dig att betala den. Vill du ha din faktura med posten – kontakta oss eller skriv detta i kommentarer när du lägger din beställning, det tillkommer då en fakturaavgift på 39 kr. 
 Varför mörknar köttet?
Att kött mörknar är helt naturligt och bara ett tecken på att mörningsprocessen pågår i vakuumförpackningen. När man sedan tar ut köttet från vakuumförpackningen blir det rött igen. Detta är för att hemoglobinet i köttet tar upp syre.
 Behöver jag vara försiktig med att äta rått nötkött?
Både ja och nej. Om de finns skadliga bakterier, så hittar du dem på köttets yta, det är därför inga problem att äta en hel köttbit som är röd eller rosa i mitten, då bakterierna på ytan har dött i samband med tillagning. Risken uppstår när köttet mals, och yta blandas in i hela köttet, som tillexempel köttfärs eller råbiff, men med god hantering och medvetenhet är även den risken hanterbar.

Läs gärna mer om detta på vår blogg:

Är rått kött livsfarligt?
 Behöver jag vara försiktig med att äta rått lammkött?
Lammkött skall inte ätas rått, då det kan innehålla parasiten toxoplasma. Den dör vid upphettning till 65°C eller vid infrysning. Vill du äta lammkotletter eller lammstek rosa, rekommenderar vi därför att du fryst köttet innan i minst 3 dygn innan tillagning.
 Hur många middagar räcker en köttbox till?
Om man tänker sig att man använder 500 gram kött/middag till 3–4 personer, räcker en Nötbox – mellan till ca 20 middagar. Se även "Åtgång" under respektive köttbox för mer utförliga rekommendationer.
 Hur stor plats tar köttet i kylen/frysen?
Kött är kompakt och tar mindre plats än man tror. Innehållet i en köttbox på 10 kg får enkelt plats i en hylla i kylen eller frysen. Tänk dock på att frysa in köttet i omgångar. I bilden nedan kan du se hur mycket plats 5 kg kött tar i ett normalstort kylskåp (Kokbox, 5 kg).


 Varför är köttet vakuumpackat?
Köttet från Gröna gårdar hängmöras först på slakteriet och därefter i vår egen styckningslokal. Efter styckning vakuumpackas köttet. Vakuumförpackningen har många fördelar, såsom att förpackningen är mycket liten, hållbarheten blir lång, samt att mörningsprocessen fortsätter i förpackningen.
 Hur kokar man sin egen buljong?
Om du vill koka din egen buljong bör du beställa märgben eller vår Buljongbox som finns i flera varianter. Läs också hur du kn gå tillväga här:

Koka egen buljong
 Hur lång hållbarhet är det på köttet?
Här får man skilja på nötfärs och detaljer. Nötfärsen har inte längre hållbarhet än 6 dagar. Detaljer, däremot, har en hållbarhet på minst 3 veckor och blir bara bättre och bättre i kylen under denna tid. Allra bäst är detaljerna samma dag som bäst före-datumet. Kött bör förvaras i max + 4° C om det inte är nedfryst.
 Var ser jag varifrån mitt kött kommer?
Det ser du på etiketten, precis under detaljens namn.

Ursprungsmärkning
 Varför står det inte på min nötfärs vilken gård köttet kommer ifrån?
Rent anatomiskt så mals ungefär hälften av ett djur till färs. Den färs som vi packar inne på styckeriet mals från de djur som vi för tillfället har inne. Det händer att djuren kommer från 2-3 olika gårdar. Därför skriver vi inte ut ursprungsgård på nötfärspaketen. Vill du trots allt veta vilka gårdar det rör sig om är du varmt välkommen att höra av dig till oss.
 Är alla gårdar som levererar till er delägare?
Nej, gårdarna som levererar till oss är självständiga gårdar och väljer själva om de ska leverera till oss eller till andra. Däremot ställer vi höga krav på deras uppfödning, bland annat att de ska vara KRAV-anslutna och att deras djur bara får matas med gräs och inte med inslag spannmål eller kraftfoder.
 Använder ni er av antibiotika och hormoner i uppfödningen?
Nej, att tillsätta tillväxthormoner i produktionen är strikt förbjudet enligt svensk lag. Dessutom anser vi att en tillväxt i lagom takt, vilket är betydligt långsammare än konventionell djuruppfödning, ger en högre köttkvalitet, och då är tillväxthormoner direkt kontraproduktivt. Vårt kött är garanterat fritt från tillsatta hormoner, precis som allt svenskt kött skall vara.
Vår användning av antibiotika är ytterst restriktiv och ges enbart om djuret är sjukt eller skadat. Efter detta är det karens innan slakt får ske på mellan 6-12 månader. Detta är enligt Svensk djurskyddslag samt de regler som KRAV satt upp. Våra djurs hälsa kontrolleras och dokumenteras av både Länsstyrelsen och den årliga KRAV-kontrollen på samtliga gårdar, samt våra besök på gårdarna. En hög djurhälsa är förutsättningen för en låg användning av antibiotika och andra medicinska preparat.
 Kan man beställa kött till storkök eller restaurang?
Ja, vi jobbar med många storkök och restauranger och har ett sortiment och logistik helt anpassat till större kök.

Kontakta oss